Vlada i MMF postigli dogovor o povlačenju 380 miliona evra

Bez autora
May 27 2010

Srbija i Međunarodni monetarni fond (MMF) su završili pregovore o četvrtoj reviziji stend-baj aranžmana, što će našoj zemlji omogućiti povlačenje dodatnih 380 miliona evra namenjenih podršci deviznim rezervama. Srbija ova sredstva neće povlačiti od kraja juna, kada ih MMF odobri, jer trenutno ima četiri puta veće devizne rezerve od ukupne mase dinara kod građana i banaka.S obzirom na to da očekivani privredni oporavak nije išao predviđenim tempom, dogovoreno je da se poveća deficit budžeta zbog manjka javnih prihoda. Postignut je dogovor i o tome da za isplate najugroženijim kategorijama stanovništva - penzionerima, zaposlenim u javnim službama i siromašnim opštinama, bude izdvojeno 6,5 milijardi dinara, kao i da budu isplaćene i zaostale zemljoradničke penzije.

Vlada i MMF postigli dogovor o povlačenju 380 miliona evraSrbija i Međunarodni monetarni fond (MMF) su završili pregovore o četvrtoj reviziji stend-baj aranžmana, što će našoj zemlji omogućiti povlačenje dodatnih 380 miliona evra namenjenih podršci deviznim rezervama.

Srbija ova sredstva neće povlačiti od kraja juna, kada ih MMF odobri, jer trenutno ima četiri puta veće devizne rezerve od ukupne mase dinara kod građana i banaka.

S obzirom na to da očekivani privredni oporavak nije išao predviđenim tempom, dogovoreno je da se poveća deficit budžeta zbog manjka javnih prihoda.

Postignut je dogovor i o tome da za isplate najugroženijim kategorijama stanovništva - penzionerima, zaposlenim u javnim službama i siromašnim opštinama, bude izdvojeno 6,5 milijardi dinara, kao i da budu isplaćene i zaostale zemljoradničke penzije.

U sporazumu su očekivane stope ekonomskog rasta revidirane sa dva odsto na jedan i po posto u ovoj godini, kao i na tri posto sa ranije planiranih četiri posto u 2011. godini.

Ciljana inflacija u ovoj godini ostaje na ranije predviđenom nivou od šest posto, a naredne godine na nivou od 4,5 posto.

Takođe, postignut je dogovor o tome da bude omogućena jednokratna isplata bonusa u javnim službama u vidu regresa za godišnji odmor do 5.000 dinara, koju neće dobiti pomoćnici ministara, a isti iznos će dobiti i penzioneri sa najnižim primanjima.

Predstavnici MMF-a ponovo će posetiti Beograd u avgustu, pa se tada mogu očekivati drugačije i bolje projekcije te međunarodne finansijske institucije.

MMF je 15. maja 2009. godine odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine. Sredstva tog kredita koriste se za jačanje deviznih rezervi, kao podrška ekonomskom programu Vlade Srbije za umanjenje uticaja svetske ekonomske krize. U dosadašnje tri tranše Srbija je povukla približno 1,3 milijardi evra iz aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik